LESOKKOLT A WINDOWS - A mai, Napindító Tanácsadó Videó melléklete


Ha valaki laptopról Windows alól nézi a filmeket, és audio kimenetet használ róla megosztok egy dolgot, ami bevallom lesokkolt:

Jó pár éve nézek filmeket az Acer Predator laptopomról online a Netflixről, az HBO-ról és most már a Disney-ről, komoly élethű hangerővel, hangrendszerrel 175-ös TV-n, erre berendezett helyen.

Előzmény: Hi-Fi hallgatáson nőttem fel, Mike Oldfield, Dire Straits, YELLO, Yazoo stb. albumait hallgattam, hangfalakat - erősítőket teszteltem, hangfalak alá tüskék stb, hogy minél élőbb legyen a hangzás... azoknak az albumoknak nagyon nagy dinamikatartománya volt.

Aztán ahogy telt az idő, egyre jobban agyon kompresszáltak lettek a zenék, és eltűnt a dinamika, hogy jó nagyot szóljon, és ne legyenek nagy hangerő különbségek egy dalban, mert az zavarja az átlag hallgatót, na meg a gyengébb hangszórók meghalnak tőle. 

Ezt sajnos nekem is csinálnom kell, most készült el a legújabb albumom, és a legutolsó mastering résznél azért, hogy telefontól kezdve a sub basszusos autókig mindenben jól szóljon, az élethű hangzást meg kell ölni.

Na de vissza a filmekhez.

A Dolby multiplex mozi, ahová én jártam, amikor megnyitott jó hangos volt, majd egyszer csak elhalkult. Elmentem megkérdeztem a vetítőben, hogy mi történt, a technikus azt mondta, hogy le kellett hallkítani, mert többen - gyermekes szülők, idősebbek panaszkodtak rá, hogy túl hangos.

És akkor a házimozi...

Amióta laptopról nézem a filmeket - megadva a módját -, épített házimoziban, azóta hallgatom, hogy amikor a hangosabb részek bejönnek, visszahalkul a jelszint arra, ahol a beszélgetések stb van. Elfogadtam, hogy hát biztos a hangmérnökök családbarátra keverik.

Aztán, mivel a stúdióban ezen a rendszeren is meghallgatom a saját zenéimet, laptopról a Predator belső hangkártyáját használva feltűnt, hogy teljesen más a dinamikatartomány, mint ugyanazzal a laptoppal az aktív stúdió monitor hangfalakon, amik külső Steinberg hangkártyáról mennek.

NA ITT KEZDTEM EL UTÁNAÁSNI! ÉS MIT TALÁLTAM? HOGY A WINDOWS HASZNÁL ALAPBAN EGY HANGMINŐSÉG JAVÍTÓ PROGRAMOT!!! 

Nézek, hogy MI VAN??? És tényleg!!!

A hangszóró beállításoknál OTT VAN A ROHADÉK enhancements-hangzásjavítás! BEKAPCSOLVA!!!

AZT HITTEM FELROBBANOK!

Na azonnal kikapcsoltam, a gyárilag feltelepített Dolby programmal együtt, amit szintén horror volt megtalálni, hogy hol lehet kikapcsolni.

Szóval most teljes a boldogság, az erősítő 5.1-es Dolby-ja teszi a dolgát, a beszélgetések beszéd hangerejűek, a repülő, kamion, effektek stb hangereje pedig csontig hatoló.

Az első így nézett film az új ELVIS film volt, ahol a beszélgetések beszélgetések, a koncertek pedig IGAZI KONCERTEK, VÉGIG BRUTÁLIS DINAMIKATARTOMÁNNYAL, és ÓRIÁSI, NÉHA SZINTE IJESZTŐ HANGERŐVÁLTOZÁSOKKAL, AHOGYAN AZ AZ ÉLETBEN IS HANGZANA.

Mert egy repülőgép IGENCSAK HANGOS, és ennek a filmben is olyannak kell lennie.

MOST MÁR OLYAN...

Köszönöm Windows a gondoskodást...

Lázár CSaba
Üzleti tanácsadó
Márkaépítés Specialista

A fenti blog a mai, partnereink számára készített előfizetéses Napindító Tanácsadó Videó nyilvános melléklete.

A konkrét tanácsokért kérd a tanácsadó videó sorozatot privát üzenetben messengeren, amit minden hétköznap reggel 8:00-ig küldünk el számodra.

A Videó Tanácsadás díja: 10.000.- + ÁFA Ft/hó vagy egy összegben 60.000.- Ft + ÁFA/év.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉLETSZÍNVONAL ÉS BOLDOGSÁG

KIK ÉLIK EZT TÚL? - A FALCON BRANDING AKADÉMIA reggeli videójának nyilvános melléklete

AMI MINDENNÉL FONTOSABB SZÁMOMRA